Kontakt Ostatnio szukane Strona główna na górę strony

imieniny obchodzą: Piotr, Małgorzata      piątek, 18 stycznia 2019         

Gabinet kosmetyczny Kraków

AKA - alfa keto kwasy

Kwas pirogronowy to alfa-ketonokwas o trzech atomach węgla (CH3CO-COOH), różni się on od kwasu mlekowego (alfa-hydroksykwas), z którym jest w fizjologicznej równowadze, poprzez obecność grupy ketonowej w pozycji alfa zamiast grupy hydroksylowej. Kwas pirogronowy jest obecny w naturze (jabłka, sfermentowane owoce, ocet) i posiada właściwości sebostatyczne, dermoplastyczne i antymikrobowe.

W stężeniach powyżej 50% kwas pirogronowy ma bardzo silne działanie i szybciej penetruje w skórę. Siła kwasu pirogronowego może zależeć od natury chemicznej stosowanego rozpuszczalnika, a w szczególności od ilości wody, która jest w stanie zmniejszyć siłę kwasu i samego rozpuszczalnika.

Na poziomie naskórka AKA (kwas pirogronowy) zmniejsza przyleganie pomiędzy korneocytami co powoduje utratę łączności między komórkami kolczystymi (akantoliza) i w następstwie następuje ścienienie warstwy rogowej. Działa rozjaśniająco i zwiększa świetlistość skóry.

Na poziomie mieszka włosowo-łojowego AKA (kwas pirogronowy) ma wysokie właściwości penetracyjne i bakteriostatyczne (znacząco obniża miejscowe pH) oraz działanie komedolityczne (przeciwzaskórnikowe), redukujące przyleganie keratynocytów ścianki gruczołu. Ma silne działanie regulujące sebum i zmniejszające tłustość skory łojotokowej i trądzikowej.

Na poziomie skóry właściwej stymuluje powstawanie kolagenu. Stymulacja i ponowne modelowanie skóry właściwej (neosynteza glikoprotein, kolagenu i włókien elastyny) są intensywniejsze niż po peelingach glikolowych, są one natomiast porównywalne do tych po peelingu TCA. Zestawienie badań histologicznych skór poddawanych działaniu różnych substancji aktywnych zawartych w peelingach wykazało, że AKA (kwas pirogronowy) powoduje zaczerwienienie porównywalne z tym po zabiegu kwasem glikolowym (bardzo delikatny rumień) oraz podobnie jak po zabiegu TCA, pobudza produkcję nowego kolagenu, która jest większa niż po peelingach kwasem glikolowym. W odróżnieniu od TCA, AKA (kwas pirogronowy) nie wywołuje dyskomfortowych dla pacjenta defektów estetycznych (pojawienie się krost i utrzymującej się ciemnej pigmentacji).

AKA (Kwas pirogronowy) oprócz właściwości dermoplastycznych i keratolitycznych posiada również właściwości sebostatyczne i antymikrobowe, dlatego znajduje zastosowanie w zabiegach na photoaging, powierzchniowe zmarszczki, miejscowe hiperpigmentacje , keratozę trądzikową, dyskeratozy i hiperkeratozy, łojotokowe zapalenie skóry , trądzik w fazie aktywnej i powierzchniowe blizny potrądzikowe.



Przeglądasz: Gabinet Kosmetyki Lekarskiej Kraków » Encyklopedia terminów kosmetycznych » AKA - alfa keto kwasy


Drukuj
manicure pedicure
Opinie Klientów
Polecam gabinet p. Anny szczególnie z powodu indywidualnego podejścia do klienta i jego problemów. W ...
» Dodana przez: Teresa

» Przeczytaj całą opinię

» Zobacz wszystkie

» Dodaj opinię
Szukaj na stronie



Złota myśl
"„Chcę zostawić moim dzieciom wystarczająco dużo pieniędzy, by miały poczucie, że mogą zrobić wszystko. Ale nie na tyle dużo, by miały poczucie, że mogą nic nie robić”"

Warren Buffet

Newsletter
E-mail:








Honorujemy karty płatnicze:

karty płatnicze
na górę
© 2009 Copyright by Gabinet Kosmetyki Lekarskiej Anny Drobny Kraków, Opracowanie strony ITB Vega
W naszej ofercie: epilacja, mezoterapia frakcyjna, cryolift, mikrodermabrazja diamentowa, mikropigmentacja, depilacja, peelingi dermokosmetyczne, oczyszczanie skóry, zabiegi lecznicze: trądzik, cellulite, naczynka, blizny, rozstępy. Kosmetyka laserowa/IPL: leczenia trądzika, zamykanie naczynek, usuwanie przebarwień, fotoodmładzanie, depilacja laserowa.
Kraków, ul. Juliana Fałata 11, tel. 697-687-600